Thursday, July 22, 2010

'WORK ETHICS'

Almost 4 mths aku x berbloging....tidak punya idea salah satu sebab jugak...bz?? hmm...keje x penah abiss...mmg bz but not really...
Kebelakangan ini, aku sering tidak berpuas hati, menyampah, sakit hati, annoying*, irritating*, jelak, jemu dgn 'sesuatu'...
Kekadang aku terpikir...ada x org tidak berpuas hati, menyampah, sakit hati, annoying*, irritating*, jelak, jemu dgn aku sebagaimana aku rase sekrg ni? Kalo ada aku pedulik hape...as long as aku x kacau org..aku buat keje aku...

My problem is....'WORK ETHICS'....

Aku mmg x suke bekerja dalam suasana yg mengamalkan sistem KASTA . Orang atasan 'always right'...Orang bawahan hanya perlu menurut perintah kerja walaupun salah...wlaupun kena kerja lebih masa tanpa rela...walaupun kena menggunakan duit sendri utk kepentingan syarikat...kirenye mcm lembu dicucuk hidung la..kan???Kalau sistem ini diamalkan...sudah pasti x berkembang minda & idea...sering diperlekehkan...ditindas..sudah pasti kerja sekadar menampung hidup...kepuasan bekerja tidak ada...ketaksuban dalam memperolehi kerja yg 'masterpiece' bukan idaman...so tiada matlamat...'vision'...'goal'...impian...*sigh*

OK!!! berbalik pada 'WORK ETHICS' tadi...bila sistem KASTA dilupuskan dlm sesebuah organisasi, maka wujudlah sebuah keluarga baru di dalam organisasi itu tadi. Menarik kan? macam sedare la kirenye...Boleh bertempuk tampar...bergurau senda...memberi pendapat...'outspoken'...mem'protest'...meluah perasaan...menuding jari tanpa teragak2...heheheheee...dan kadangkala bila jurang perbezaan telah dilupuskan akan menimbulkan masalah lain bg mereka bukan golongan pro. contohnye kategori ke-kampung-an...ke-kuno-an...ke-bodohsombong-an...

Golongan ini mmg sgt susah untuk di'handle'...Lebih2 lagi kalo seseorg tu mmg tiada unsur2 kepimpinan...mmg enamjahanam lah...Mereka ini cuba untuk menonjolkan diri supaya mereka mahu dikenali...menjadi orang penting...kirenye kalo x de mereka ini syarikat akan lingkup lah!Maka dgn ke-an itu tadi wujudlah 'WORK ETHICS' khas dari golongan ini sahaja...OK!!!

'WORK ETHICS' /METHOD yg digunakan untuk menonjolkan diri mereka ialah:-
1. Mengulangi soalan yg telah pun di bgtau tadi...~~~>supaya nampak bijak le sbb ada soalan...wpun soalan tu dia tau jawapannya....atau mmg x tau langsung!!!...hahahahaa...
2. Menyampuk tanpa profesional sekirenye golongan atasan sedang berbual sesama sendri...~~~>oh!tidak...very d kampong one...
3. Menganggap serius dgn gurauan dari golongan atasan sehingga menampakkan kebudak2an dgn jawapan yg diberi...~~~>childish!!!
4. Senantiasa tidak mengaku kesalahan dgn memberi jawapan/alasan yg ntahape2...~~~>DIAM ADALAH LEBIH BAIK DR BERCAKAP...penampo kang!
5. Sering membuat diri mereka sibuk bekerja bertungkuslumus sdgkan kerja itu adalah berkaitan dgn laman soSIAL....
6. Berasa cerdik pandai & bodohsombong sehingga kerja mudah menjadi susah..
7. Teguran tidak diambil endah dalam memajukan diri...mempercepatkan kerja...mengurangkan kebodohannya...

Perhatikan di sekeliling anda...wujudkah symptom2 diatas pada 'sesuatu' itu?Percayalah...itulah golongan mereka yang sgt tertonjol dgn kebodohannya...

STRESS

*annoyed
*irritated

4 comments:

The Womanish said...

mana mana pun sama je ujee....big org mcm maybank tu lagi lah parah manusia nya...hiihhiiiii...yg oenting, buat je keje kita. Becareful w our colleagues...mungkin ada yg lidah bercabang! Heheheeee.....sabar k!!

UMMI ANGGUN said...

hmm..standard ujee..bila dia pangkat ada lebeh sekeet sudah tunjuk ek..just ignore org or group yg menjurus ke arah itu..hakikatnya kita sama je disisiNYA...heh..heh...just my 2 cents..

ujee said...

choet : mmg sume tmp pun sama...tp opis aku bukan company beso...kecik je..x perlu le nak berlakon2 mcm tu...company beso ok le nak belakon mcm tu...ada gak habuan...hehehee


Ummi: yg perangai mcm tu bukan pangkat tinggi ummi...tp perasan nak pangkat tinggi le tu...dah le x de pangkat...perangai mcm tu..haihhh..!!!

The Womanish said...

ooo..kira kalau big organizatn, berbaloi eh sbb ada habuan?

hahahhaaa....habuan ok, jgn tebuan!

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir