Thursday, August 26, 2010

Mental

Hari tu aku dgr berite x brp nak concentrate psl kes sembelih anak umur 3 thn tu...
Semlm sampai rumah aku tgk ada paper gambar depan seorg budak mcm Mukhtar dgn botaknye...chubbynye...comeyyyy....
Tapi rupe2nye gambar yg aku tgk tu budak 3 thn yg disembelih oleh bapanye sendri....
Tersentuh sungguh hati aku tgk wajah budak tu...
Aku tgk muke Mukhtar...mcmane bapak dia sanggup sembelih anak itu...*sebak*
Apa yg bermain difikiran dia masa tu kan?
OK!Fine!!! Masalah mental...sakit jiwa...tidak siuman...gile...Takkan dgn alasan tu nak terlepas hukuman kot?
Kalo sakit mental je mesti nak bunuh org?
Zaman2 aku kalo org gile je setakat mengamuk baling2 barang....Tp skrg lain plak kaedahnye...
Bunuh org terus dah x sakit mental...terus tersedar...menyesal bagai...mcm tu?
Mana silapnye...adakah sbb pemakanan ke....persekitaran ke...
Bile seorang Bapa boleh sembelih anaknya sendri ....sungguh aku x boleh bayangkan...
Aku pernah tgk lembu kena sembelih..tp itu lembu....mengelupur selepas lehernye disembelih dgn pisau tajam....sungguh tragis utk anak yg x tau ape2 itu!!!*sebak*

Sebenarnya setiap manusia berpontensi mengalami sakit mental...penyakit ni sgt subjektif...sape2 pun boleh kena...pesakit mental ni memerlukan sokongan dr org sekeliling...kalo org sekeliling beri perhatian..layanan...ambil berat...peka...sudah pasti masalah mental itu td dpt dicegah...
Masalah mental ni seperti stress, kemurungan, fobia, keresahan.... Gejala2 ini le yg membawa mereka ke arah mencederakan...membunuh....sekiranye tidak dikesan dr awal...pergh..mcm doctor plak rasenye..heeeheee....For more info. korang refer sini jelah...

Yang pasti penyakit ni boleh dicegah sekiranye ada sokongan dr semua pihak terutama family & sedara-mara yg terdekat....prihatin/peka pd org disekeliling kite..terutama ahli keluarga kite...InsyaAllah dgn keprihatinan tersebut dpt menyelamatkan nyawa insan yg x berdosa....Sesungguhnye yang elok itu dtgnye dari ALLAH dan yg buruk itu dtgnye dr kite sebagai mahkluk ALLAH...Pandai2 le kite sebagai makhluk Allah yg berakal fikiran memikirkan jalan terbaik dalam menghadapi maslah ini...

Semoga roh Adik Mohd Adam Muzaffar Muhaimi ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...lebih2 lg di bulan Ramadhan yang mulia ini..Al-Fatihah....

1 comments:

The Womanish said...

Kena dktkan diri pd Allah. Self esteem tinggi, think positive. Kalau tak...emo je memanjang, tu yang mental. Kdg2 org keliling kita, kawan/sedara ada yg mental, kita je tak perasan.
Mana yg nmpk biol wayar putus tu...hati2 lah, sia2 kena sembelih nanti..hehehehee

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir