Wednesday, December 22, 2010

pandai ke?

aku penah buat status ni kat FB tempoh hari

menjadi pandai impian semua orang
merasa pandai penyakit kebanyakan orang
memandai2 realiti kehidupan orang

kalo pandai berbahasa omputih dikatakan bijak
kalo pandai berbahasa Arab dikatakan alim ulamak
kalo pandai berbahasa Jawa dikatakan kampung
pada aku bahasa tu sekadar bahasa je pun...Jepun tu rilek je gune bahasa dia x kire lah apa jadik...ko nak belajar kat jepun ko kena amik course bahasa jepun baru leh blaja kat sana..sbb dieorg x gune bahasa inggeris..hidup mati dieorg dgn bahasa ibunda dieorg!..apa tadi..ha! bahasa tu sekadar bahasa je pun..yang penting diri sendiri...mcmane pergaulan...mcmana nak handle hidup di dunia yang fana ini...mcmane nak menyelesaikan masalah Along...mcmane nak mengaplikasikan setiap pengalaman/pengetahuan dalam hidup ini...semua tu bergantung pada diri sendiri...sekarang ni kalo pandai mcmane pun tapi x pandai menggunakan kepandaian yang ada pun x gune jugak!!
kes 1 : ingat x budak genius math yg duduk uk tu..Sufiah Yusuf ekk...apa jadik?pelacur kan?
kes 2 : baru2 ni seorang engineer aku rase Azwan Ismail buat pengakuan yang dia GAY?!!!mcm harun!!!
kes 3 : si Azwan Ali amboi2 tu...lawyer tu tapi terjebak ke dunia hiburan pastu jadi yang bukan2...jadi pondan lah..bapok lah...ishhhh!!
itu belum masuk cerita kat harian metro pasal siswazah IPTA jadi pelacur lah..bohsia lah...jual diri lah...jual dadah lah...jadi pengikut ajaran sesat lah...jadi pengedar dadah kat afrika lah..etc..etc..
bukan aku nak menyalahkan sesiapa...aku pun bukan lah sempurna...tetapi...setiap yang berlaku tu mesti ada sebabnya..."Sesungguhnya yang elok tu datang dari Allah dan yang kurang elok tu datang dari kita sendiri..." bergantung pada kita nak menilai mana silapnya diri kita ini...Kita berdoalah moga2 kita dilindungi dari perkara2 yang tidak disukai oleh Allah.....dan Moga2 mereka2 itu diberi hidayah dari Allah....amin...

1 comments:

:: cadbury :: said...

ujee;
sufiah turned like dat sbb famli dia gak..bapak dia pernah rape dia..apart from that aku rasa tekanan jiwa sbb asek2 disuruh blajar...tp pendidikan agama x diterapkan..so bijak duniawi tp akhirat hancus..
aku nengok kat kaum nabi luth azwan ismail tuh mmg sangat suweii
aku kira patutnya dia ni didakwa under ISA sbb blh dikira mengganggu gugat ketenteraman rkyt Msia...sama la kesnya ngn ayah pin..tp mana pihak bkuasa?? pls take actn!
memang suweii la kan?? slambe ngaku..slh tafsir erti demokrasi ni..nak aja aku tny ko ni kapir ke?? kalo kapir suh dia ngucap kalimah syahadah & junjung Qur'an...
yg ke-3 azwan ali..letih dh nk ngomen..paham2 aje ler....
spatutnya kita kena emphasize on total ilmu yg org ade, meaning to say ilmu dunia n akhirat..stkt master ilmu dunia, xpyh la kecoh2, kan??? mintak2 la generasi yg lahir dari peranakan kita tak jadi macam tuh..na'uzubillah...

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir