Thursday, January 27, 2011

juri=subjektif

sejak kebelakangan ini..aku mmg begitu teruja untuk menyertai contest yang menawarkan hadiah yang lumayan...$$$$$..hahahaa...mata duitan...aku tidak pernah untuk mensasarkan brp banyak aku boleh mng untuk setiap contest yang aku sertai..tapi kita sebagai manusia biasa sudah menjadi lumrah hidup setiap kali sertai contest sudah pasti kita mengharapkan nasib menyebelahi kita...apa yang aku boleh katakan...pemilihan pemenang adalah subjektif...pada ko dah cukup power..tp pd pandangan juri..biase2 je...pada ko dah cukup info..tapi pada juri x banyak gambar dipaparkan....nampak x? sangat subjektif...

maksud subjektif tu bergantung pada mentaliti pihak penganjur/juri....antara ciri2 tang boleh aku lihat sepanjang aku menyertai contest....(pada pandangan mata aku ya....)

juri yang suka info/perihal sendiri
dalam contest tu ko letak seberapa byk info pasal blog dia...kalo ko kenal secara realiti adalah satu bonus..ko leh cerita bende yg org x leh nak bgtau lebih2..kiranya ko sorang je yg tau perihal maklumat tu...dalam erti kata lain..korang rapat lah dgn juri tu sbb tau cite luar dlm...hehehee

juri yang suka pada kecantikan
juri ni sangat bahaya...sebab memerlukan daya usaha yang gigih untuk menghasilkan entry yang cantik pada pandangan mata dia...x kesah le..ko letak bunga2 pastu kaler2 ceria pastu letak frame keliling gambar...terus nampak cantik & ceria....tulisan kaler2...perlu kekreatifan...

juri yang suka kartun
ha..ini agak menarik...dalam entri yang korang join tu...korang gunakan kartun seperti tom jerry ke...ben10 ke...upinipin ke...sebagai model untuk meluahkan/menceritakan entry contest tersebut...lagi byk gambar..lagi le juri suka...lebih2 lagi dgn pelbagai aksi yang bersesuaian dengan penceritaan entry tersebut...

juri yang suka gambar
ini lagi bahaya..lebih2 lagi yang jenis terer guna kamera dslr...amik ko!yg kamera digital nak mng mmg tipis lah..sbb korang pun tau kan penangan dslr...sangat mengasyikkan...sangat seni...sangat unik...contoh..contest tu nak gambar korang satu keluarga berkelah ditepi pantai....confirm sape guna dslr akan mng...x kire le korang dah rase cun sgt gambar tu...tp sbb efek dslr x de..x dapek nak nolong...huhuhuu...macam juga aksi kambing gelak...pada korang gambar tu dah cukup kreatif nak menunjukkan kegelakan kambing tu..tp disbbkan  ko x pakai dslr...so gambar korang agak kurang menyerlah...ini sekadar pandangan ye...

juri yang suka dipuji2
hehehheee....entry perihal kehebatan kedai on9 dia ke...produk yang dijual ke...kemujaraban ubat yang diguna ke...kiranye nak bgtau keberkesanan brg/perkhidmatan tersebut...untuk meyakinkan blogger2 lain...

juri yang mmg terrer bab2 graphic design
juri ni sukar utk diduga....kekadang ko x tau apa yg dia nak...sbb terlampau kreatif...kalo nak power, mestilah yang masuk contest ni terdiri dalam bidang dieorag gak..baru dia rase terserlah daya kekreatifan tu...kekadang peserta yang dia bg mng mcm x disangka je...namun dieorg ada alasan yang tersendiri....unpredictable....

tapi yang paling senang

juri lucky draw
ini mmg betul2 bergantung pada nasib kan?....hmm..adakah pertandingan lucky draw ni mcm tikam? hmmm...kalo untuk sertai x melibatkan duit utk dijadikan hadiah adalah harus..selagi hadiah tersebut bukan dr hak org lain...nak detail baca kat sini

so, kalo sesiapa yang masuk contest...tapi x menang2...korang kena kenali dulu hati budi juri tu..heheheee...juri tu dari kategori mana.....tapi kalo x menang gak....kena mandi bunga lah jwbnya  tu..hehehhee...mohon maaf kalo ada tersalah type or kata ye..ini adalah pandangan mata kasar aku sepanjang aku melibatkan diri dalam dunia bercontest...heheheee..
teruskan usaha anda untuk menghasilkan entry yang berjaya memikat hati juri...hehehe..

3 comments:

yats said...

tips yang menarik..:)

- GC - said...

menyampah kalo ada kontes psl puji blog org tu. haha.

~eza.ism~ said...

aku suke gile n3 yg ni kak..paling best.. n paling aku xtahan..bab guna dslr..sakit ati siut..n3 xseberapa, gambar xsekreatif mane..tp dslr punye pasal..koman2 3rd place..hehehe..peace..so para2 juri sekalian..renung2knlah anda di kategori mana...

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir