Tuesday, January 25, 2011

A magnolia sherbet a day......... Mum never told me there'd be days like this!

A magnolia sherbet a day......... Mum never told me there'd be days like this!
ad yang selalu memanggil2 suruh join contest ni


masa buat entry ni aku sememangnye tgh makan sherbet...yummylicous!


Gempak kan slogan?? Haha..meh nak bagitau ape jadi pada routine harian aku sejak makan sherbet nih..tapi sebelum tu, aku nak bagi intro kt korang semua, ape benda sebenarnya Magnolia Sherbet nih..

F&N Magnolia Sherbet ni merupakan frozen fruit - flavored mixture, similar to an ice, tapi bukan aiskrim biasa2 tuh..sherbet ni kiranya mcm ice blended lah tapi lebih creamy and yummy!!
Asal usul pencuci mulut jenis sherbet ni sebenarnya dari Asia tau..dengan bangganya nak bgtau semua orang nih..a very ancient dessert.

So..kudos to F&N pasal introduce sherbet ni and lebih shiok lagi..the flavors sume terdiri dari 4 perisa buah-buahan tropika..diulangi TROPIKA, yang terbukti berkhasiat untuk kesihatan diri kita...iaitu laici, manggis, tembikai dan oren.

Apakah khasiat setiap buah-buahan ini dan atas dasar apa buah-buahan ini dipilih untuk dijadikan 'sherbet' akan kita rungkaikan satu persatu ya...



LAICI
Khasiat yang terdapat pada buah laici ialah ia kaya dengan vitamin C dan rendah lemak/kolestrol. Selain itu khasiat buah laici juga boleh menghasilkan sel darah merah yang sihat kerana kaya dengan zat besi untuk menghasilkan hemoglobin dalam darah...2 unsur kolagen dan elastin tu dapat melambatkan proses penuaan...AWET MUDA tu...phewiiit!




Manggis
Kandungan dalam buah manggis mengandungi bahan aktif xanthone. Khasiat xanthone iaitu dapat membantu pelbagai jenis masalah seperti alergi, resdung, lelah, pelbagai penyakit kulit seperti eczema, gatal-gatal, psoriasis, seborrhea, jangkitan kulat, luka-luka yang biasa pada mulut, melecur, selepas pembedahan, penyakit darah tinggi, kencing manis, lebihan kolesterol, keletihan, kekurangan darah, ulser, dan gastrik. Punyalah berkhasiat manggis ni, sampai kulit dia pun org jadikan jus tau..bukan calang2 plak tu harga dia kat negara lain..


Tembikai
Khasiat buah tembikai ialah mengandungi vitamin C, asid folik, magnesium, zink dan provitamin A. Khasiatnya dapat membersihkan kulit, menurunkan kadar kolestrol dalam badan serta melancarkan saluran pencernaan. Tembikai juga amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit selain dari memberi tenaga dan kekuatan serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan. (hehehe..lepas operation, bole makan aiskrim..nikmatnyeee)..




Oren
Buah oren (buah paling glemer ni..nak2 plak Chinese New Year ni) merupakan sumber vitamin C yang baik dan mengandungi karbohidrat, folat, kalsium, fosforus, magnesium, iron, dan asid pantotenik ini juga sangat rendah kalori. Ia amat sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan dan rasanya yg masam2 manis tu..urmph!! lazaaaat….



Antara banyak2 perisa aku suka Magnolia Sherbet perisa LAICI..berebut orang beli weh!! Nasib baik dapat rase...hehehee...


Antara rutin2 kehidupan aku yang telah bertukar sejak makan Magnolia Sherbet ni ialah :

 Memberi tenaga serta wajah yang segar 

Selepas waktu makan tengahari, nikmatilah Magnolia Sherbet sebagai pencuci mulut untuk memberi tenaga serta wajah yang ceria dan segar...tidaklah selepas perut kenyang makin malas & letih untuk meneruskan kerje-kerja di pejabat....kan? Dan makanya..kuranglah waktu yang diperlukan untuk topup make up di muka..hehehehe.


Dapat menjimatkan masa::lebih produktif la maksudnye :D


Aktiviti pencernaan di pejabat dapat dilakukan dengan lebih mudah dan cepat setelah aku makan magnolia sherbet tu... selalunya, mahu berjam2 dalam tandas...bagi aku sangat mujarab untuk melawaskan segala isi dalam perut aku ni...


Nikmati sekerap yang boleh tanpa merasa gemuk


A freedom in eating ice cream..Makanlah berapa banyak pun nak makan..Ia juga dapat mengurangkan kadar kandungan kolestrol dan lemak dalam badan walaupun kerapkali menikmati keenakannya tanpa rase jemu..marvellous!!

Makan banyak badan tetap slim shady...


Boleh dinikmati dimana jua anda berada


Mudah didapati di Jusco,Quick & Easy,Setiawangsa, kedai Mesra Petronas dan KK Mart (Bangsar & Hartamas) byk tmpt lagilah....aktiviti menikmati Magnolia Sherbet ni, boleh dinikmati masa tgk wayang, berkaraoke...mase tunggu lrt or bas, tunggu kekasih, tunggu bos masuk office, tunggu suami/isteri jemput dari kerja......apa jua situasi semestinya Magnolia Sherbet menjadi pilihan....kan?
aktiviti menunggu bas
aktiviti menonton wayang

Yang best sekali...

Dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan

dengan syarat kena ada kesemua perisa Magolia Sherbet tu lah....ditambah pula aktiviti beriadah..sangatlah bersesuaian utk dinikmati dlm cuaca yg suam-suam panas...sila bayangkan sekarang..dengan saiz F&N Magnolia Sherbet yang sangat handy..tak terlalu besar, dan tak terlalu kecil..just nice je, siap ade sudu tuh..then di makan mase aktiviti berkeluarga...kirenye family day lah...contoh pergi berkelah bersuke ria....berjimba2 bersama family di rumah..sangat mengujakan..siap bole tukar2 perisa sambil tengok tv lagi....kemesraan terjalin tanpa disedari....terharunyaaaa....

aktiviti berkelah

aktiviti menonton tv



SHERBET itu saya punye!!!!!!


aksi ini x baik untuk tido ye..heheheee
So sekarang..korang agree tak dgn slogan aku? hehehehehehehe...apa tunggu lagi...
Jom rembat!!!

1 comments:

- GC - said...

sedapnyaaaa....... rasa nak beli 3 cartons letak kat umah....

 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir